Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986
Reducere!

Tarotul – Magia in cotidian

21.60 lei 15.00 lei

Cărţile nu mint“ este o afirmaţie binecunoscută, care provine din finalul poeziei „Ghicitoarea în cărţi“ de Adalbert von Chamisso. Ce merită să reţinem din ea? Oare chiar ne putem baza pe Arcane sau, până la urmă, totul este pură întâmplare?

Stoc epuizat

SKU: 5948359003615 Categorie: Etichetă: Product ID: 13354

Descriere

Da, este o întâmplare, dar nu una oarecare, ci una importantă. Această idee ar trebui să ne încânte. Pentru mulţi, întâmplarea este ceva lipsit de însemnătate, arbitrar şi, uneori, chiar absurd, ei neînţelegând cum poate fi luată în serios o conjunctură oarecare, atâta timp cât, punând aceeaşi întrebare succesiv, putem extrage Arcane diferite.

Acest lucru este adevărat, în parte, dar nu ne spune nimic, căci natura întâmplării constă tocmai în faptul că nu se repetă sistematic. A dovedi ceva repetând un experiment oarecare şi constatând că, de fiecare dată, se ajunge la acelaşi rezultat este o metodă verificată în lumea raţională. Pentru ca aceste experimente să se desfăşoare fără probleme, în laborator se creează condiţii experimentale, înlăturându-se pe cât posibil factorii subiectivi. Dacă în cazul acestor experimente, întâmplarea reprezintă un factor perturbator, ce trebuie evitat cu orice preţ, în universul Tarotului, ea conferă cea mai importantă sursă de informaţie. De aceea, în acest caz, nu se pretează metoda verificării obiective. Semnificaţia Arcanelor este dată tocmai de conjunctura unică, întâmplătoare, în care privirea se oglindeşte într-un mod magic. Faptul că nu este o experienţă repetabilă este irelevant. Am putea face o paralelă cu lumea viselor: atunci când avem un vis semnificativ, nu este nevoie să se repete cinci nopţi la rând pentru a-l lua în serios. De aceea, şi când folosim Arcanele de Tarot, doar prima extragere este decisivă. Dacă repetăm procedura, ele fie vor avea o semnificaţie secundară, fie nu vor avea nici un fel de valoare.

Psihologia oferă o altă accepţiune: putem privi sfatul Arcanelor ca pe un dialog cu propriul subconştient. Prin intermediul lor, subconştientul, bogat în simboluri şi extrem de plastic, ne va indica un răspuns, pe care noi îl vom traduce, apoi, în limbajul conştient.

Desigur că, prin Tarot, nu avem acces la adevăruri general valabile şi obiective, ca în alte domenii, dar cu toate acestea, răspunsul Arcanelor nu este total întâmplător şi lipsit de semnificaţie. Putem compara veridicitatea informaţiilor oferite de ele cu sfaturile unui bătrân înţelept. Sunt ca nişte poveţe pe care le auzim cu plăcere, le luăm în serios şi le aceptăm plini de însufleţire. Bineînţeles că folosirea Arcanelor nu înseamnă să ne vindem sufletul, să devenim dependenţi de ele sau să ne supunem orbeşte sfaturilor acestora. Se spune că „Tarotul este un servitor bun, dar un stăpân prost“. Acest motto ilustrează foarte bine modul în care ar trebui să lucrăm cu Arcanele. Cine doar se serveşte de sfatul lor va avea numai de câştigat. Cine, în schimb, nu mai iese din casă decât atunci când îi permit Arcanele deviază de la adevăratul înţeles al Tarotului.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Tarotul – Magia in cotidian”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *