Descriere
Cuprinsul cărţii: „O abordare practică a ştiinţei ayurveda“
- Introducere în Ayurveda
- Ce înseamnă Ayurveda
- Trăsături unice ale tratamentului ayurvedic
- Ayurveda şi diversele sale domenii
- Ashtanga Ayurveda: cele opt ramuri ale Ayurvedei
- Elemente esenţiale în Ayurveda
- Panchamahabhuta (cele cinci elemente de bază) şi Ayurveda
- Principiul Tridosha: cele trei umori biologice
- Vayu sau Vata Dosha: energia mişcării
- Atributele naturale ale lui Vata Dosha
- Motive de agravare ale lui Vata Dosha
- Simptome ale agravării lui Vata Dosha
- Remedii pentru echilibrarea lui Vata Dosha
- Simptomele unui nivel scăzut al lui Vata Dosha şi tratamentul acestuia
- Sama şi Nirama Vata Dosha
- Vata Dosha şi diviziunile sale
- Pitta Dosha: energia bio-transformării şi a generării de căldură
- Atributele naturale ale lui Pitta Dosha
- Motive de agravare ale lui Pitta Dosha
- Simptome ale agravării lui Pitta Dosha
- Remedii pentru echilibrarea lui Pitta Dosha
- Simptomele unui nivel scăzut al lui Pitta Dosha şi tratarea lui
- Sama şi Nirama Pitta Dosha
- Pitta Dosha şi diviziunile sale
- Kapha Dosha sau Sleshma: cea care structurează şi lubrifiază
- Atributele naturale ale lui Kapha Dosha
- Motive de agravare a lui Kapha Dosha
- Simptome ale agravării lui Kapha Dosha
- Remedii pentru echilibrarea lui Kapha Dosha
- Simptomele unui nivel scăzut al lui Kapha Dosha şi tratarea lui
- Sama şi Nirama Kapha Dosha
- Kapha Dosha şi diviziunile sale
- Vayu sau Vata Dosha: energia mişcării
- Prakritri: cunoaşte-ţi constituţia
- Traiyopastambha: cei trei piloni de susţinere ai trupului
- Saptadhatu: cele şapte ţesuturi fundamentale
- Rasa dhatu(plasma sau lichidul nutritiv)
- Rakta dhatu (sângele)
- Mamsa dhatu (ţesutul muscular)
- Meda dhatu (ţesutul adipos sau grăsimea)
- Ashthi dhatu (ţesutul osos)
- Majja dhatu (măduva osoasă)
- Shukra dhatu (ţesutul reproducător sau generator)
- Ojas: esenţa vitală
- Upadhatu-urile – sub-ţesuturile
- Hrănirea upadhatu-urilor (sub-ţesuturilor)
- Pielea
- Laptele matern
- Fluidul menstrual
- Mala: deşeurile sau produşii de excreţie
- Materiile fecale
- Urina
- Transpiraţia
- Alţi produşi de excreţie
- Relaţia dintre dosha, dhatu şi mala
- Digestia şi metabolismul
- Tipuri de agni
- Jatharagni: focul digestiv
- Bhutagni-urile: agni-urile celor cinci elemente
- Dhatvagni-urile: agni-urile dhatu-urilor (ţesuturilor)
- Forţa fizică
- Sattva pariksha: examinarea psihicului
- Satmaya pariksha examinarea compatibilităţii
- Caracteristicile unui om energic şi puternic
- Infirmităţile legate de forţa fizică
- Sorita-urile: canalele trupului
- Trupul şi forţele sale vitale
- Tridanda (cele trei dimensiuni ale vieţii: trupul, mintea /psihicul/ şi sufletul)
- Sharira trupul
- Mana (sattva): mintea (psihicul)
- Atma: sufletul (Sinele Real sau Conştiinţa)
- Pancha panchaka: cele cinci pentade (cele cinci organe senzoriale şi grupurile din care fac parte şi care sunt cinci la număr)
- Panchakosha: cele cinci învelişuri spirituale ale trupului
- Annamaya kosha (învelişul fizic sau învelişul de hrană)
- Pranamaya kosha (învelişul vital de aer)
- Manomaya kosha (învelişul mental)
- Vijnanamaya kosha (învelişul intelectului)
- Anandamaya kosha (învelişul de beatitudine sau învelişul emoţional)
- Fiziologia trupului şi Ashtacakra (cele opt cakra-uri)
- Culorile ashtacakra şi abordarea lor ştiinţifică
- Descrierea celor opt cakra-uri
- Yoga şi Ashtacakra
- Cunoaşterea lui Ashtacakra şi ascensiunea puterii prin practica yoga
- Ashtacakra şi relaţia sa cu diverse practici yoghine şi cu Kundalini Yoga
- Tridanda (cele trei dimensiuni ale vieţii: trupul, mintea /psihicul/ şi sufletul)
- Natura substanţelor materiale
- Rasa: gustul
- Rasa (gustul) şi cele cinci elemente
- Rasa şi dosha
- Rasa şi dhatu
- Rasa şi mala
- Cum identificăm gusturile (rasa), proprietăţile şi acţiunile acestora (guna-karma)
- Madhura rasa (gustul dulce)
- Amla rasa (gustul acru)
- Lavana rasa (gustul sărat)
- Katu rasa (gustul picant)
- Tikta rasa (gustul amar)
- Kashya rasa (gustul astringent)
- Guna: atributele
- Virya: puterea activă
- Vipaka: efectul post-digestiv
- Prabhava: acţiunea specifică
- Tipuri de substanţe în funcţie de acţiunea lor
- Regimul alimentar, bolile importante şi cele mai bune remedii pentru acestea
- Remediile de acasă, pentru farmacia din bucătărie
- Rasa: gustul
- Orizonturi ale sănătăţii – o abordare ayurvedică a vieţii sănătoase
- Dinacarya: obiceiurile alimentare şi comportamentul în timpul zilei
- Ratricarya: obiceiurile alimentare şi comportamentul din timpul nopţii
- Modul de viaţă incorect: cauza majoră a obezităţii şi a emacierii
- Indivizii obezi sau supraponderali: simptome, etiologie şi tratament
- Indivizii emaciaţi sau subponderali: simptome, etiologie şi tratament @Ritucarya: obiceiurile alimentare şi comportamentul în funcţie de anotimp
- Reprimarea impulsurilor naturale: impulsurile irepresibile
- Dharaniya Vega: impulsurile represibile
- Aspecte şi reguli referitoare la regimul alimentar
- Informaţii despre hrană
- Regimul alimentar potrivit
- Combinaţii alimentare nepotrivite
- Boli provocate de un regim alimentar şi de viaţă nepotrivit şi tratamentul lor
- Combinaţii alimentare favorabile
- Caracteristicile lichidelor importante şi adjuvanţii lor (Anupana)
- Apa
- Apa de cocos
- Laptele
- Iaurtul
- Laptele bătut
- Untul
- Gheea sau untul clarificat
- Uleiul
- Mierea
- Examinarea şi clasificarea bolilor
- Clasificarea bolilor
- Cele patru membre ale cadrului de tratament (patru factori importanţi în tratarea bolilor)
- Metode de determinare a cauzelor bolilor
- Pramana: mijloacele adevăratei cunoaşteri
- Aptopadesha (declaraţia autorizată)
- Pratyaksha (percepţia sau observarea directă)
- Anumana (ipoteza sau inferenţa)
- Yukti (capacitatea de a raţiona)
- Examinarea prin interogare
- Pramana: mijloacele adevăratei cunoaşteri
- Diferite metode de examinare a unei boli
- Nidana Panchaka (cele cinci semne ale diagnozei)
- Etiologia (cauza bolii)
- Semne şi simptome preliminare
- Semnele şi simptome manifeste
- Terapia experimentală sau eficienţa terapeutică
- Patogeneza
- Shatkriyakala (cele şase stadii de manifestare a bolii)
- Acumularea
- Agravarea
- Propagarea
- Locul de manifestare
- Manifestarea simptomelor
- Diferenţierea sau cronicizarea bolii
- Aşhtavidha Panksha: cele opt metode ayurvedice de examinare a bolii
- Nadi pariksha (examinarea pulsului)
- Mutra pariksha (examinarea urinei)
- Mala pariksha (examinarea fecalelor)
- Netra pariksha (examinarea oftalmologică)
- Jihva pariksha (examinarea limbii)
- Svara pariksha (examinarea vocii)
- Sparsha pariksha (examinarea tactilă)
- Akriti pariksha (aspectul general şi natura examinării)
- Asya (mukh) pariksha (examinarea cavităţii orale)
- Nakh pariksha (examinarea unghiilor)
- Nidana Panchaka (cele cinci semne ale diagnozei)
- Metode de tratament
- Diferite metode de tratament în Ayurveda
- Introducere în tratamentul Panchakarma
- Vamana (terapia emetică)
- Virecana (terapia prin purgaţie)
- Nasya (terapia prin inhalare sau care sporeşte activitatea secretoare a mucoasei nazale)
- Anuvsana basti – clisma cu preparate uleioase
- Niruha basti – clisma cu decocturi
- Rasayana Cikitsa: terapia de întinerire
- Vajikarana: tratamentul pentru infertilitate şi ştiinţa virilităţii, a procreerii sănătoase
- Terapia prin Yoga şi Ayurveda
- Similarităţi teoretice în principiile menţionate în Yoga-shastra şi tratatele Ayurvedice
- Importanţa practicii Yoga în timpul tratamentului, conform cu Ayurveda
- Relaţia dintre Tridosha şi atenuarea bolilor prin yoga
- Soluţii eficiente şi resurse pentru a obţine o stare de sănătate bună
- Câteva asane importante ce trebuie realizate înainte de Pranayama
- Important de reţinut
- Anexă
- Sugestii pentru menţinerea unei sănătăţi excelente
- Proprietăţile şi acţiunile diferitelor substanţe
- Gusturile şi acţiunile lor
- Glosar
- Glosar de termeni ayurvedici
- Glosar de farmacodinamică ayurvedică: proprietăţi şi acţiuni
- Glosar al atributelor ayurvedice
- Lista bolilor în Ayurveda
- Lista numelor botanice ale plantelor medicinale folosite în text
Recenzii
Nu există recenzii până acum.