Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Ghidul evaluatorului și auditorului de mediu

60.00 lei

Ultimele decenii au promovat un nou concept de dezvoltare a societății umane, acela al dezvoltării durabile. În contextul acestui concept componenta de mediu capătă o aceeași importanță ca și componenta economică, tehnologică sau socială.

Transpunerea în practica curentă, în prezent sau în perspectivă, a componentei de mediu presupune abordări de ordin legislativ, instituțional, tehnologic, economic, educațional și, nu în ultimul rând, de cooperare internațională, care să asigure conservarea sau chiar îmbunătățirea calității componentelor de mediu sau a mediului în general, la nivel punctual sau global.

În cadrul astfel precizat și în condițiile în care fenomenele de poluare se manifestă pe plan local, dar au în final efecte globale, este necesar „să se gândească global, dar să se acționeze local”. Aceasta presupune aplicarea unei noi componente a managementului general al activităților socioeconomice, a agenților economici, și anume a managementului de mediu.

1 în stoc

SKU: 9789737094087 Categorie: Etichete: , , Product ID: 13996

Descriere

Referitor la managementul de mediu, se poate afirma că este o metodă modernă de a implica problematica de mediu în toate etapele și procedurile de a conduce, a gestiona o activitate, un proiect, un plan sau program, la nivel local sau regional, pe termen scurt, mediu sau lung.

Aplicarea managementului mediului, având în vedere caracterul complex și relativ de noutate, impune pe de o parte identificarea relației cu mediu a respectivei activități, adică evaluarea impactului asupra mediului, iar pe de altă parte, implementarea și evaluarea aplicării cerințelor și procedurilor diferitelor reglementări, norme, standarde ce elucidează performanța aplicării managementului de mediu la toate nivelurile și structurile unor organizații socioeconomice.

Derularea activităților menționate a devenit obiectul unor adevărate ocupații de vârf, al unor adevărate noi meserii. Astăzi, activitatea experților în studii de impact sau bilanțuri de mediu, a evaluatorilor și auditorilor de mediu, a verificatorilor și inspectorilor pentru conformare ecologică, este deosebit de importantă și determinantă pentru aprecierea modului în care o anume activitate respectă cerințele de mediu și aplică principiile și criteriile managementului de mediu.

Obținerea capabilității și atestării dreptului de a derula activitățile menționate presupune însușirea atât a unor cunoștințe teoretice generale, dar și o pregătire de specialitate, în funcție de specificul activității ce urmează a fi derulată.

Lucrarea de față își propune să marcheze și să ofere principalele jaloane și cunoștințe necesar a fi parcurse și însușite în accesarea ocupației de evaluator și auditor de mediu sau verificator de mediu.

Lucrarea tratează ca elemente principale:

– aspecte teoretice privind evaluarea impactului ecologic (EIE);

– indicatori și performanțe de mediu, ca instrumente importante în EIE;

– aspecte legislative la nivelul Uniunii Europene și în România privind aplicarea diferitelor viziuni ale EIE; pe problematica mediului și pe implementarea managementului de mediu în cadrul ansamblului de organizații socioeconomice;

– descrierea setului de standarde ale Sistemului de Management de Mediu – ISO 14000;

– prezentarea Schemelor de Management de Mediu și Audit – EMAS;

– evaluarea integrată a impactului asupra mediului.

Lucrarea se adresează studenților din facultățile de profil și celor ce doresc să se formeze sau să se profileze în domeniul ocupațiilor menționate anterior.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Ghidul evaluatorului și auditorului de mediu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *