Descriere
Industria alimentara a cunoscut in ultimul secol o evolutie spectaculoasa, ca raspuns la marea provocare de a satisface cerintele unei populatii in continua crestere numerica, cu gusturi tot mai rafinate, aflata mereu in criza de timp, dar supusa, totusi, nevoii biologice de a se hrani de mai multe ori pe zi. Scopul acestei lucrari este de a veni in intampinarea consumatorului, a dorintei si nevoii acestuia de a se informa in privinta asa numitelor Euri, adica a acelor substante care apar alaturi de ingrediente, in numar mai mare sau mai mic, in aproape orice produs alimentar si care poarta denumirea de aditivi alimentari… ……… De mai multi ani e-urile au pătruns în vocabularul nostru curent. Explicatia este simplă: din vremuri imemoriale, ingredientele au fost legate mai mult de alimente decât de medicamente. Cum pentru omul sănătos este important să aibă o nutritie sănătoasă dar si apetisantă, cu un grad crescut de palatabilitate si acceptabilitate, este logică utilizarea diferitelor substante pentru conservare, gust si sigurantă. Dar de la celebrul „salicilat” până la invazia e-urilor actuale, drumul a fost foarte lung. Nu căutăm să descifrăm labirintul prin care s-a ajuns aici. Important este să stim care din e-uri sunt bune, utile si care nu. Iată de ce aceasta monografie apare ca extrem de utila pe fondul unei piete invadate de alimente procesate si hiperprocesate, mai mult sau mai putin etichetate corect cu continutul ingredientelor. În acest context, efortul Prof. A. V. Ciurea, Ing. F. V. Edu si Rodica Edu este demn de toată lauda si sunt convins că cei interesati îl vor aprecia ca atare. Prof. Dr. N. Hâncă Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale Presedintele Federatiei Române de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice. ……… Aditivii alimentari (E-urile) au, in general, o reputatie proasta, datorita acelor cazuri cand unii dintre ei au fost utilizati fara discernamant, excesiv, pentru falsificarea alimentelor sau pentru mascarea calitatii indoielnice in scopul inselarii consumatorilor, fara a fi fost indeajuns cunoscute efectele lor asupra sanatatii. Civilizatia moderna se confrunta cu o patologie metabolica excesiva, dominata de obezitate, sindrom metabolic si diabet zaharat, cu prelungirea fireasca a acestora catre patologia cardiovasculara. Una dintre cauzele majore ale acestei patologii este legata de stilul modern de viata, adica de gradul de activitate fizica si de comportamentul alimentar. Datorita modificarii radicale a modului de alimentatiei a omului modern, care a trecut destul de repede de la „alimentatia traditionala”, aceea a pregatirii alimentelor in casa, la „alimentatia industrializata”, care evident trebuie sa fie cat mai rentabila si aducatoare de profit. Aceste „alimente industrializate” trebuie conservate pe o perioada cat mai mare de timp. Sute de mii de marketuri sunt pline de pachete, pachetele, cutii, cutiute, borcane sau borcanele, tot feluri de mezeluri, care mai de care mai atractiv prezentate. Nu trebuie uitat ca ele ascund, pe langa elementele nutritive, un numar imens de substante chimice, care nu au o valoare nutritiva, dar care prin adaugarea in procesul fabricarii devin o parte componenta a alimentelor. Folosirea aditivilor alimentari, dintre care unii au ca obiectiv asigurarea gustului si cresterea apetitului fata de ei, sunt suspectati de inducerea unui efect de „dependenta”, si ca o consecinta o crestere a consumului lor dincolo de nevoi, mai ales la tineri si adolescenti… …….. CUPRINS: Cuvant inainte Prefata Norme privind utilizarea aditivilor alimentari Glosar de termeni Lista alfabetica a denumirilor comerciale ale aditivilor alimentari Aditivi alimentari permisi in Romania si in Uniunea Europeana, descriere succinta Bibliografie
Recenzii
Nu există recenzii până acum.