Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Delphi 4

27.30 lei

Delphi 4

 

  • prezentarea componentelor vizuale si a formularelor
  • interfata cu utilizatorul – programarea tastaturii si a mouse-ului, construirea meniurilor, crearea barelor cu instrumente, a obiectelor Coolbar, a listelor si a panourilor.

 

SKU: CAL 0290 Categorie: Etichetă: Product ID: 13648

Descriere

Cuprins

Prefaţă 6

Partea I: Introducere   9

Capitolul 1: Introducere în Delphi 4 9

Capitolul 2: Prezentarea componentelor vizuale 47

Capitolul 3: Prezentarea formularelor 74

Partea a II-a: Interfaţa cu utilizatorul 106

Capitolul 4: Programarea tastaturii şi a mouse-ului 106

Capitolul 5: Construirea meniurilor 133

Capitolul 6: Ataşarea butoanelor şi a casetelor de validare 165

Capitolul 7: Crearea barelor cu instrumente, a obiectelor Coolbar şi a panourilor de stare 195

Capitolul 8: Crearea listelor  244

Capitolul 9: Lucrul cu şiruri de caractere pe o singură linie 275

Capitolul 10: Lucrul cu text pe mai multe linii 299

Capitolul 11: Navigarea în directoare şi fişiere 329

Capitolul 12: Comunicarea prin casete de dialog 360

Partea a III-a: Aplicaţiile   398

Capitolul 13: Dezvoltarea aplicaţiilor grafice 398

Capitolul 14: Dezvoltarea aplicaţiilor de tipărire 440

Capitolul 15: Dezvoltarea aplicaţiilor MDI 473

Capitolul 16: Dezvoltarea aplicaţiilor folosind zona Clipboard, DDE şi OLE 497

Capitolul 17: Dezvoltarea aplicaţiilor pentru baze de date 531

Capitolul 18: Crearea diagramelor şi a rapoartelor 568

Partea a IV-a: Tehnici avansate  601

Capitolul 19: Tratarea excepţiilor  601

Capitolul 20: Construirea componentelor personalizate 640

Capitolul 21: Creşterea eficienţei în Delphi 674

 

Index 725

 

Prefaţă

Cartea de faţă reprezintă un ghid complet pentru programarea în Delphi. Pentru folosirea ei nu este necesară experienţa în programare, dar dacă ştiţi puţin Pascal, C++ sau Visual Basic, veţi fi cu mult înaintea celorlalţi. Instrucţiunile pas cu pas din această carte vă vor prezenta tehnicile Delphi, de la elementele de bază la nivelurile avansate. Limbajul Object Pascal şi biblioteca de componente vizuale (Visual Component Library) sunt documentate şi veţi învăţa să creaţi interfeţe cu utilizatorul practice, dar în acelaşi timp sclipitoare, pentru o varietate de aplicaţii. Numeroase exemple de aplicaţii – toate cu codul sursă complet – fac totul mai uşor de înţeles.

 

Despre această carte

Cartea tratează comenzile, caracteristicile şi tehnicile Delphi în patru părţi:

  • Partea I: Introducere – Capitolele din această parte prezintă mediul de programare Delphi şi explică multe dintre comenzile şi caracteristicile acestuia. Veţi învăţa să folosiţi componentele vizuale, formularele, proprietăţile şi evenimentele pentru a crea aplicaţii practice pe 32 de biţi pentru Windows 95, 98 şi NT.
  • Partea a II-a: Interfaţa cu utilizatorul – Capitolele din această parte explică modul de creare a interfeţelor cu utilizatorul folosind biblioteca de componente vizuale (Visual Component Library). Veţi învăţa să programaţi mouse-ul şi tastatura şi să construiţi interfeţe cu utilizatorul care includ obiecte precum meniuri, butoane, bare cu instrumente, elemente Coolbar, panouri de stare, bare de derulare, casete de dialog, controale de pagină şi ferestre ancorabile. De asemenea, veţi învăţa să lucraţi cu şiruri de caractere pe o singură linie şi text pe mai multe linii, să navigaţi în directoare şi fişiere, să comunicaţi cu casetele de dialog.
  • Partea a III-a: Aplicaţiile – Capitolele din această parte tratează dezvoltarea aplicaţiilor şi explică modul de folosire a componentelor vizuale avansate. Veţi învăţa să programaţi aplicaţii de grafică, animaţii multimedia şi de dezvoltare a bazelor de date, aplicaţii pentru tipărire, de asemenea, veţi crea proiecte ce folosesc interfeţe cu obiecte multiple sau legarea şi înglobarea obiectelor (OLE).
  • Partea a IV-a: Tehnici avansate – Capitolele din această parte prezintă subiecte de interes pentru dezvoltatorii Delphi avansaţi. Veţi învăţa să folosiţi excepţiile pentru tratarea erorilor, să utilizaţi şi să creaţi pachete, să construiţi componente proprii şi să le convertiţi în controale ActiveX. Ultimul capitol al acestei părţi (şi al cărţii) prezintă tehnici avansate de programare pentru Object Pascal. Veţi învăţa despre noile caracteristici orientate pe obiecte, cum ar fi matricele dinamice, supradefinirea metodelor, parametri prestabiliţi, fluxuri de fişiere, aplicaţii multifilare şi alte elemente.

În părţile a doua şi a treia sunt prezentate majoritatea componentelor vizuale Delphi.

Dacă doriţi să găsiţi referiri la anumite componente, căutaţi-le în indexul de la sfârşitul cărţii.

 

Cerinţe

Pe lângă această carte, trebuie să aveţi instalată, în reţea sau pe calculator, una dintre ediţiile Desktop, Professional sau Client/Server ale mediului Delphi. De asemenea, trebuie să instalaţi unul dintre sistemele de operare Windows 95, Windows 98 sau Windows NT. Toate aplicaţiile şi ghidurile pas cu pas din această carte folosesc din plin mediul vizual Delphi sub Windows. Deşi cea mai mare parte a informaţiilor din această carte sunt valabile pentru toate versiunile Delphi, pentru obţinerea celor mai bune rezultate ar trebui să folosiţi versiunile 3 sau 4.

Nu uitaţi să instalaţi fişierele cu codul sursă Delphi (instalarea se face, de obicei, în directorul Source al programului Delphi). La multe întrebări veţi găsi mai uşor răspunsul studiind codul sursă. Uneori voi recomanda în text citirea fişierului sursă pentru mai multe informaţii despre o anumită componentă sau un anumit subiect.

 

Orice PC echipat cu un procesor 80386, 80486 sau Pentium, cel puţin 32 MB de memorie, un monitor grafic şi un disc este un excelent sistem de dezvoltare Delphi. Pentru dezvoltarea codului din această carte şi pentru scrierea textului, am folosit un calculator obişnuit Pentium II la 300 MHz, cu 128 MB de memorie RAM şi un disc de 9 GB. Pentru Capitolul 14 aveţi nevoie de o imprimantă. Gustările şi băutura favorite sunt opţionale, dar recomandate.

Primele versiuni de Delphi rulau pe PC-uri cu procesoare 80286 sau 80386, utilizând Windows 3.1. Delphi 4 necesită un procesor 80386 sau mai recent, precum şi un sistem de operare pe 32 de biţi ca Windows 95 sau NT. De asemenea, Delphi poate genera în mod automat cod corect pentru procesoarele Pentium cu infama eroare de împărţire în virgulă mobilă, deşi în prezent aceasta nu mai reprezintă o problemă, ca în anii trecuţi. Pentru a activa această caracteristică, selectaţi comanda Project     Options, executaţi clic pe eticheta paginii Compiler şi activaţi caseta de validare Pentium-safe FDIV.

 

Diferenţe între versiuni

În Delphi 4, deschideţi caseta de dialog Project Options selectând opţiunea View | Project Manager… şi apoi executând clic cu butonul din dreapta pe proiect (Project1, de exemplu). Va apărea un meniu derulant din care selectaţi comanda Options… ca să deschideţi caseta de dialog Project Options. Folosiţi această metodă atunci când cartea vă instruieşte să selectaţi opţiunea Project | Options…. Comanda Project Options este disponibilă şi în meniul Project.

Vom presupune în această carte că rulaţi sistemul de operare Windows şi că aveţi un mouse sau un dispozitiv similar de indicare, precum un trackball. Nu voi irosi timpul meu sau al dumneavoastră ca să vă explic cum să selectaţi comenzi de meniu, cum să executaţi clic pe butoane şi cum să treceţi dintr-o fereastră în alta. Dacă aveţi nevoie de ajutor în folosirea mediului Windows, consultaţi unul dintre numeroasele ghiduri excelente de pe piaţă sau unul dintre programele de asistenţă livrate împreună cu sistemul de operare. În carte sunt incluse numeroase indicaţii pentru folosirea eficientă a mediului de dezvoltare integrat, dar aceasta este în primul rând o carte de programare. Cea mai mare parte a conţinutului se referă la scrierea aplicaţiilor folosind mediul Delphi şi limbajul de programare Object Pascal.

Dacă sunteţi hotărât să începeţi, instalaţi mai întâi sistemul de operare Windows, apoi Delphi, urmând instrucţiunile corespunzătoare fiecărui produs. Dacă puteţi să instalaţi şi să rulaţi fără probleme mediul Delphi, sunteţi gata să începeţi.

 

Convenţii folosite în carte

Fiecare capitol este suficient de mic pentru a fi citit într-o singură şedinţă. Dacă terminaţi unul sau două capitole pe zi, veţi putea stăpâni mediul Delphi în aproximativ două săptămâni. Lucraţi încă o săptămână şi veţi fi un adevărat specialist în Delphi.

Totuşi, sunt de acord că nu toată lumea dispune de timp suficient pentru citirea fiecărui cuvânt dintr-o carte atât de mare ca aceasta. Pentru a vă ajuta să găsiţi repede ceea ce vă interesează – şi în special pentru a nu vă face să pierdeţi timpul studiind ceea ce ştiţi deja – majoritatea capitolelor se termină cu următoarele secţiuni:

  • Proiecte de încercat – Pentru a testa înţelegerea subiectelor din capitolul respectiv, încercaţi să rezolvaţi proiectele sugerate la sfârşitul fiecărui capitol.
  • Sfaturile experţilor – Citiţi aceste sfaturi suplimentare ca să înţelegeţi mai bine subiectele tratate în capitol şi să „prindeţi” tehnici şi trucuri utile de programare.
  • Rezumat – Citiţi aceste rezumate punctuale ca să vă reîmprospătaţi memoria cu privire la conţinutul capitolului. În plus, acestea vă pot ajuta să găsiţi capitolele care tratează anumite subiecte.

 

Dacă ştiţi deja să programaţi în Pascal sau dacă sunteţi familiarizat cu mediul Delphi, citiţi mai întâi secţiunile Proiecte de încercat, Sfaturile experţilor şi Rezumat ale capitolului, care vă vor ajuta să hotărâţi dacă este nevoie să citiţi capitolul respectiv. În text veţi găsi şi alte note, sfaturi şi avertismente care contribuie la explicarea zecilor de tehnici Delphi. Aceste secţiuni – marcate prin pictogramele de pe marginea din stânga a paginii – vă pot ajuta să găsiţi anumite subiecte atunci când răsfoiţi cartea. De asemenea, remarcaţi că secvenţele de cod care folosesc cuvinte din limbajul specific sunt scrise cu caractere italice.

 

Ce versiune Delphi puteţi folosi?

Pentru pregătirea exemplelor de aplicaţii şi a celor mai multe figuri din carte, am folosit versiunea Delphi 3 şi o copie a versiunii Delphi 4 anterioară lansării pe piaţă, rulată sub Windows 95. Unele informaţii din carte sunt valabile pentru toate versiunile Delphi, dar pentru obţinerea unor rezultate optime ar trebui să folosiţi versiunile 3 sau 4. Elementele noi sau cele care rulează diferit în versiunea 4 sunt marcate în text. Dacă folosiţi versiunile Delphi 1 sau 2, probabil că veţi avea probleme la rularea celor mai multe dintre exemplele de aplicaţii; aţi putea folosi aceste versiuni numai pentru început. Nu recomand folosirea versiunii 1 cu această carte, decât, cel mult, pentru partea de început. Puteţi să folosiţi versiunea Delphi 2 pentru o mare parte a cărţii, dar vă recomand să treceţi cât mai repede la versiunea 3 sau 4 (majoritatea informaţiilor şi aplicaţiilor din carte funcţionează în versiunea Delphi 3). Caracteristicile specifice versiunii Delphi 4 sunt marcate explicit în text.

 

Cum mă puteţi găsi

Desigur, eu nu greşesc niciodată (mă credeţi, nu?), dar dacă descoperiţi o eroare în carte, trimiteţi-mi o notiţă prin editură sau, direct, un mesaj electronic la adresa tomswan@compuserve.com. Jumătate din timp mi-l petrec departe de calculatoare, aşa că, dacă nu primiţi un răspuns imediat, încercaţi mai târziu. Nu scrieţi mesaje prea lungi şi nu trimiteţi fişiere ataşate prea mari. Pentru un răspuns prin poşta clasică, vă rog să includeţi un plic timbrat çi auto-adresat.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Delphi 4”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *