Cercetarea monografica a familiei
25.00 lei
In studiul vietii sociale, Dimitrie Gusti si colaboratorii sai au utilizat, cu rezultate notabile, metoda monografica. Cercetarea monografica a familiei nu este doar teza de doctorat in sociologie a Xeniei Costaforu, ci o remarcabila lucrare de specialitate prin care sunt aduse contributii consistente si originale atat metodologic, cat si in sociologia familiei. Autoarea, de profesie asistent social, valorifica o bogata investigatie asupra familiei rurale asupra familiei rurale, desfasurata timp de peste 12 ani, lucrarea vazand pentru prima data lumina tiparului in 1945. De atunci, nimeni nu a mai facut gestul recuperarii acestui volum de exceptie.
Analiza formelor de familie este legata de casatorie, rudenie, relatiile dintre ascendenti si descendenti. Pentru a ilustra complexitatea si seriozitatea studiului monografic al familiei, actualitatea metodei si implicit a lucrarii, prezentam componentele de studiu ale casatoriei: analiza starii civile a populatiei, statistica anuala a populatiei pe stare civila; proportia dinter casatoriti, necasatoriti, vaduvi, divortati etc.; statistica starii civile pe sexe, varsta, apartenenta religioasa, culturala; motivarea si scopul casatoriei s.a.m.d.
Volumul propus surprinde totalitatea problemelor legate de viata de familie, semnificatia acestora pentru individ, pentru grup si comunitatea larga, validand ipoteza dupa care familia este si va ramane institutie reprezentativa a societatii.
Multitudinea si complexitatea relatiilor intrafamiliale se coroboreaza in cartea Xeniei Costaforu cu responsabilitatile familiei in plan comunitar, antrenand vecinatatea si rudenia spirituala cu importante rosturi si semnificatii, atat pentru indivizi, cat si pentru societate.
Stoc epuizat
Recenzii
Nu există recenzii până acum.