Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Capitalul Critica economiei politice Vol I

89.00 lei

”Karl Marx este ganditorul cel mai important al modernitatii, obligand pe toti sa se raporteze la el, chiar si la 200 de ani de la nastere. Nu putem scapa de Karl Marx.

Motivul este simplu: mostenirea lui Karl Marx este mult mai complexa decat ne-am putea imagina la o privire superficiala. Pentru noi, cei din estul Europei, Marx este asociat cu imperialismul sovietic. Dar in America latina este asociat cu lupta impotriva imperialismului american. In estul Europei, marxismul a fost asociat cu anticrestinismul, in America latina a fost asociat cu….crestinismul catolic si aspiratia acestuia de a ajuta pe cei saraci.

In Africa si Asia fost coloniala, marxismul a hranit si hraneste aspiratiile de libertate si de dreptate sociala ale fostelor colonii. Dar a hranit si dictaturi criminale.
In numele marxismului s-a construit gulagul, dar tot in numele marxismului s-a luptat impotriva dictaturilor militare din America latina, din Asia, din Africa, sustinute de fostele puteri coloniale.

Noi nu am dorit marxismul, in Romania, de exemplu. Dar nu e mai putin adevarat ca in Vietnam populatia a luptat cu un eroism extraordinar impotriva americanilor si guvernului dictatorial (dar anticomunist) pe care il sustineau americanii, in numele lui Marx.

Universitatile occidentale chiar sunt marxiste. Sunt chiar mai marxiste decat cele care functionau in lagarul socialist. La fel, motivele acestui marxism sunt mult mai nuantate decat ne place sa credem daca ne ascundem dupa niste lozinci anticomuniste.

Marxismul a triumfat discret in Occident, dobandind hegemonia culturala. Dar a dobandit-o pentru ca nu a avut ce sa i se opuna. Influenta marxista in istoriografie, in sociologie, in studii culturale, in teologie, in filosofie, nu a gasit realmente un adversar de anvergura filosofului german si a urmasilor sai.” (Bogdan DUCA, politolog, teolog si consilier politic)

SKU: 5948490160017 Categorie: Etichetă: Product ID: 19957

Descriere

Revenita in actualitate in contextul crizei financiare mondiale, cartea ocupa primele locuri in vanzarile din lume in ultimii ani. In Capitalul, Marx incearca sa demonstreze ca sistemul capitalist, ca si alte sisteme socio-economice precedente (…), produce tensiuni interne care il conduc la autodistrugere. Insusi fostul ministru german de finante, facand referire la principiile lui Marx, recunostea la sfarsitul lunii septembrie 2008 ca ”unele parti din teoria lui Marx nu sunt atat de false pe cat se credea”.

Lucrarea reprezinta opera fundamentala a lui Karl Marx, unul dintre cei mai importanti ganditori ai omenirii, rau inteles si contestat fara insa a fi citit. In recenzia facuta de Friedrich Engels in 1869, se spunea, printre altele, ca “Economia politica de pana acum ne invata ca munca este izvorul tuturor valorilor (…). Dar, in acelasi timp, ea ne invata ca exista un fel de munca acumulata, pe care (Marx – n.n.) o denumeste capital; ca datorita valorilor pe care le contine, acest capital sporeste insutit si inmiit productivitatea muncii vii, pretinzand pentru aceasta o anumita retributie numita profit sau castig. Dupa cum stim cu totii, in realitate lucrurile se petrec in asa fel incat profiturile muncii moarte, acumulate, devin din ce in ce mai colosale, in timp ce salariul muncii vii devine din ce in ce mai mic, iar masa muncitorilor care traiesc exclusiv din salariu devine din ce in ce mai numeroasa si mai saraca”. “Cum poate fi rezolvata aceasta contradictie?”, se intreba Engels.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Capitalul Critica economiei politice Vol I”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *