Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial

35.00 lei

Pentru oamenii secolului XXI, ideea că antecesorii noștri erau zburători desăvârșiți acum 100 de ani poate părea ciudată. Dar așa a fost. Memoriile unor aviatori, de care amintesc acum doar numele omagiale ale unor străzi din București și din alte orașe ale României, dau mărturie despre eroismul și măiestria lor. Iulius Tetrat, Andrei Popovici, Panait Cholet, Dumitru Cicerone Bădulescu, Dumitru Darian, Mircea Zorileanu, Egon Nasta, Grigore Gafencu au luptat pentru România Mare în Primul Război Mondial, unii ajungând până la sacrificiul suprem. Jurnalele de front ale inamicilor și ale aliaților adeveresc faptele lor de arme și întregesc povestirile așternute cu naturalețe și modestie de aviatori în paginile memoriilor lor.

O carte fascinantă, o fereastră deschisă către un trecut pe temelia căruia s-a construit istoria României secolului XX, lucrarea profesorului Valeriu Avram va fi citită cu nesaț de iubitorii aviației și de cei pentru care istoria este un organism viu, demn de a fi cercetat.

Stoc epuizat

SKU: 978-972-645-760-9 Categorie: Etichetă: Product ID: 11051

Descriere

În timpul campaniei din 1916, echipajele românești au îndeplinit misiuni periculoase în liniile inamice, fotografiind și bombardând fortificații, baterii de artilerie, noduri de comunicații, trupele inamice aflate în tranșee sau în timpul atacurilor. Unii dintre aviatori ne‑au lăsat însemnări prețioase din focul luptelor. […]

„Ei ne reamintesc de zilele legendare ale cavalerilor medievali nu numai prin îndrăzneala și faptele lor, dar și prin caracterul nobil al spiritului lor de zburători”, nota în amintirile sale generalul aviator ing. Gheorghe Negrescu, comandant de grup aeronautic.

Valeriu Avram

 

E un fenomen cunoscut de toți aviatorii: deprinderea aerului te înzestrează cu un simț cu totul nou al valorilor. Noțiuni ca avânt romantic – prin care se înțelege pe pământ o exaltare sufletească adeseori artificială, care turbură situațiile clare și ideile precise – înseamnă pentru aviatori atmosfera chinuită care dă ideilor și situațiilor valoarea lor adevărată și care nu exclude de altfel nici simplicitatea în felul de a trăi, nici echilibrul sufletesc. […]

S‑ar putea scrie romane atât de frumoase despre gustul și obiceiul primejdiei, despre acea tensiune nervoasă care în fața unei amenințări de moarte îngăduie o privire atât de lucidă, atât de pătrunzătoare asupra lumii dimprejur.

Grigore Gafencu

 

Valeriu Avram (n. 25 septembrie 1941, Municipiul Buzău)

Prof. univ. dr., istoric de aviație, jurnalist. A scris 49 de cărți cu tematică aeronautică și peste 500 de articole și studii în domeniu, publicate în țară și străinătate (S.U.A., Franța, Ungaria, Republica Moldova etc.).

Expert al Ministerului Culturii în istoria aviației și patrimoniului aeronautic, a fost decorat pentru activitatea științifică cu ordinele „Meritul cultural” și „Virtutea aeronautică” în gradul de Cavaler,

Emblema de Onoare a Statului Major General și a Forțelor Aeriene Române.

A primit Premiul Fundației Culturale „Magazin istoric” pe anii 2011, 2012, 2013.

„Domnul prof.univ. dr. Valeriu Avram este cel mai important cercetător în domeniul istoriei aviației naționale.”

General maior (r) av. dr. Ion Ștefan

 

Volumul conține 16 pagini de fotografii ale aviatorilor și ale aparatelor de zbor menționate în carte.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *