Comanda carti online de la edituri romanesti si din strainatate.
Free Call 0268 411 986

Enigma lumilor paralele

37.00 lei

Prefaţă de Dumitru Constantin-Dulcan

Cartea lui Dan Farcaş este o pledoarie pentru o Nouă Ştiinţă, una a totalităţii, a întregului existent. Conflictele şi neajunsurile lumii actuale demonstrează că omul nu are acces decât la frânturi de adevăr despre sine, zbătându-se într-o angoasantă incertitudine şi confuzie.

Este nevoie de o nouă gândire, o nouă paradigmă, o Nouă Spiritualitate, o Nouă Ştiinţă post-materialistă. Constatăm cu toţii că, dincolo de condiţia noastră fizică, materială, căreia i-am acordat o atenţie aproape exclusivă, există realităţi pe care nu le mai putem ignora. În ciuda succeselor tehnologice, observăm cu toţii că „nu-i pace sub măslini”. Egoismul, agresivitatea, fanatismul, terorismul, demagogia, dorinţa de dominare a celor „mari” asupra celor „mici”, sărăcia flagrantă şi umilitoare a unor mase mari de oameni întreţin pretutindeni conflicte care se pot uşor solda cu o aruncare în neant a întregii planete.

Cultivarea iubirii şi a frumosului, ne spune Dan Farcaş, poate oferi o şansă spre mai binele tuturor. (Dumitru Constantin-Dulcan)

SKU: 9786067971422 Categorie: Etichetă: Product ID: 10251

Descriere

Are oare omul, în materialitatea existenţei sale, o misiune, conferită eventual de conştiinţe superioare? Dincolo de scopuri precum o creştere spirituală sau o mântuire individuală, obiectivul cel mai important pare a fi transformarea treptată a întregii omeniri, în spiritul însuşirii iubirii pentru frumosul uman. Omenirea trebuie să-şi găsească singură calea, în acest sens, fără a conta pe un sprijin din afară. Iar frumosul trebuie creat şi apărat chiar cu sacrificii şi jertfe.

Limitele minţii umane fac să existe adesea adevăruri individuale sau de grup, care se contrazic între ele, dar niciunul nu poate fi respins. În spiritul iubirii şi al respectului pentru frumosul uman, soluţia este să nu ne cramponăm de credinţa în unele sau în altele, ci să exersăm dialogul şi gândirea pluralistă, cea care acceptă deopotrivă toate adevărurile, inclusiv cele care se contrazic între ele, utilizându-le simultan. (Dan D. Farcaș)

* * *

DAN D. FARCAȘ, născut în 1940, la Reşiţa, este absolvent de matematică şi fizică la Universitatea din Timişoara şi are un doctorat în matematică şi informatică la Universitatea din Bucureşti. Cursuri de informatică la firma IBM, Sophia Antipolis etc. Informatician, din 1962, la Institutul politehnic din Timişoara, la primul calculator alfanumeric românesc, MECIPT-1, pe care a realizat şi simulări de reţele neuronale şi de sisteme biologice, în premieră pentru România. Începând din 1968, la CEPECA Bucureşti, el a predat cursuri de informatică, a condus şi a participat la numeroase proiecte de informatizare, unele de nivel naţional, în special în managementul sănătăţii, al cercetării şi al proceselor industriale. După 1990 a fost director la Institutul Român de Management, director şi director adjunct al Centrului de Calcul şi Statistică Sanitară (1992-2002, cu întreruperi), consilier temporar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi expert al Comisiei Europene, pentru informatizarea ocrotirii sănătăţii în România. Cercetător principal I, consilier/expert I la Direcţia Generală de Politica Ştiinţei şi Management din Ministerul Cercetării şi Tehnologiei (1994-2000). Din 1991 membru corespondent, iar din 1993 membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Informatică Medicală în perioada 1991-2010. Membru fondator, în 2006, al Centrului de Studii pentru Ştiinţele de Graniţă, în cadrul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Din 2013, membru al Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române. Din anul 1998 a fost vicepreşedintele, iar din 2011 este preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN). A publicat în România peste 25 de cărţi, despre: informatică, eseuri filosofice, extratereştri, OZN-uri, memorialistică, SF etc., peste 1.200 de articole, majoritatea de popularizare, şi a participat la numeroase dezbateri radio şi TV, în ţară şi străinătate.

* * *

Noua Spiritualitate este emanaţia unei Noi Ştiinţe care s-a conturat îndeosebi către sfârşitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului.
Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizaţii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiţiei umane. În acelaşi timp însă filosofia care a motivat-o nu a reuşit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasaţi, mai aproape de autodistrugere.
Colecţia noastră se deschide, aşadar, tuturor cărţilor menite să propună o soluţie de ieşire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valenţă demersului spre o lume mai bună.
Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeaşi gândire. Acesta este motivul pentru care toţi comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate.  Respectul pentru viaţă, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, şi nu a urii şi a dezbinării, constituie esenţa Noii Spiritualităţi. (Dumitru Constantin-Dulcan)

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Enigma lumilor paralele”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *